Visa taggarTillbaka till Bloggen

Drömtolkning

Av Marcus Kullman, publicerat 2020/12/01

The re-creation of dreams


Jag drömmer inte ofta, eller minns vad jag drömmer. När det väl händer intresserar det mig alltid vad för idéer som finns inbäddat däri och dess mening. Just denna dröm börjar under ytan, i klart vatten. Enligt Jung kan en dröm om djupa vatten, en flykt till havet, symbolisera en flykt från verkligheten in i det undermedvetna. Vatten är en arketypisk symbol för känslor och det omedvetna. Att simma, eller dyka ned i det, kan vi kanske då också anta indirekt får sin betydelse.

Just hav hittar jag även en tes om kan symbolisera det stora livet, alltings ursprung. Att vatten rent generellt förknippas starkt med liv finns många anledningar till. Vatten är vanligt förekommande i drömmar och beroende på dess art tolkas det också väldigt olika, men dessa saker jag nämnt var dock de saker som jag i den övriga drömmens kontext tyckte verkade stämma in bäst. Jag har nämligen på mig ett VR-headset, vilket gör mig medveten i drömmen om att inget är verkligt (inser inte att jag drömmer) och att jag inte behöver vara fysiskt rädd. Det är en upplevelse, ingen stress. Jag kan andas, vilket är en markör, då motsatsen såklart skulle vara någon form av känslomässigt överväldigande, eller stress.

Längre bort ser jag en brun-röd fläck. Jag antar att det är blod och att det är dit jag ska ta mig—där finns hajen. Vanligtvis något jag fascineras mycket av, men också skulle ha varit väldigt rädd för. Om du är rädd för ditt dröm-djurs energi bör du möta och integrera den kvaliteten läste jag någonstans när jag sökte information inför det här inlägget. När du har gjort det har djurets energi blivit din bundsförvant. Det är den Jungianska skuggan i annan skepnad.

Mycket riktigt, när jag närmar mig fläcken simmar en haj som förväntat rakt igenom den och passerar över mitt huvud. Jag följer hajen med blicken och det är nu det börjar bli riktigt märkligt. En enormt majestätisk noshörnings-zebra? eller rättare sagt en hel hjord eller arme av dem. De rör sig långsamt, dock inte i min riktning. Jag vet inte vad jag ska göra av det, men att det finns ett behov av utlopp för kreativitet i den här drömmen, ett förtryck som måste ge vika för stormens ordning, känns alltmer som en rimlig slutsats. Jag satt mig till ro och skapade det här i Photoshop.

Tillbaka till Bloggen