Visa taggarTillbaka till Bloggen

Väsen, Del 3

Av Marcus Kullman, publicerat 2020/11/03

År 1969


Det är inte ovanligt att vi kuraterar våra sociala profiler online för att framstå mer äventyrliga, attraktiva eller populära. Att när vi gör ett publikt inlägg tänker på hur andra kommer att reagera på det, medan de som läser det i första hand ifrågasätter motivet bakom inlägget. Vi låter oss valideras av digitala troféer; tummar, hjärtan och redigerar eller tar bort de inlägg som möts av kritik. Vårt budskap trunkeras, vi formas till ett dataobjekt och blir till förenklade ikoniska representationer av oss själva på en skärm—noder i ett nätverk sammanlänkade av en plattform som automatiserar vårt beteende och till och med vår moral. Nietzsches kritik till den traditionella moralen var att det var en mask för vår feghet. Att vår rädsla för att såra någons känslor, med att säga det vi vill säga, maskeras bakom föreställningen att detta förblir osagt för att man är en bra person. Denna harmlöshet är dock inte detsamma som moral, menade Nietzsche.

Personligen arbetar jag mycket med att karaktärisera typanvändare av ett system eller applikation, för att sedan genskjuta deras instinkt och styra dem mot ett önskat mål. Det kan vara enklare flöden som exempelvis att registrera sig eller lägga något i en kundvagn och betala, men fundera också på om det var den FRIA VILJAN som faktisk fick dig att titta på telefonen senast? Eller om du blivit programmerad till det? Fundera på hur det kändes när du såg den där röda notisbrickan, de där millisekunderna du väntade efter att du klickat på den för att se vad den markerade och varför du vill känna så? En förklaring skulle kunna vara att de där millisekunderna antagligen är fler än vad de faktiskt hade behövt vara och att din väntetid är medvetet fördröjd, för att ge dig samma beroendeframkallande spänningsmoment som när du väntar på den enarmade banditen eller att rouletthjulet ska sluta snurra. Dina röda notisbrickor kanske inte alltid presenteras när de tillkommer, utan ackumuleras och fördelas ut över tid för att skapa ett kompulsivt återkommande till applikationen? Bara kanske, men jag hade designat det så.

Det sägs att den fria viljan har tagit många till helvetet, men ingen till paradiset. Detta foto är en varning att det är arrogant att tro att vi kan leva meningsfulla liv på ytan, eller bakom en skärm. En arrogans med ett element av vad arketypen Lucifer representerar i.

Inom mitt arbete används ordet Persona för en typanvändare, ett låneord från den analytiska psykologin som beskriver denna “mask”. Motsatsen till vår Persona (fasaden vi upprätthåller gentemot världen och den historia vi berättar om oss själva, för oss själva) är den arketyp som kallas Skuggan. Skuggan representerar de aspekter av vår personlighet vi istället INTE vill identifiera oss med, som trängs bort och bildar ett eget undermedvetet väsen. Dessa är två av flera prototyper för idéer i vårt undermedvetna som påverkar vår sinnesförnimmelse; hur vi tänker och agerar. Förtrycker vi Skuggan blir vi ytliga och upptagna av andras åsikter. Harmlösa. Styrda. Enligt Carl Jung är konfrontationen av Skuggan, vars rötter sägs sträcka sig ända ned i helvetet, människans första steg på vägen mot självförverkligande. Det är endast genom att integrera den i vårt JAG vi kan utvecklas till vår idealbild av oss själva.

I anknytning till denna dygd anspelar detta fotografi på konspirationsteorin kring månlandningen. Ett av argumenten bakom den var nämligen att skuggorna inte föll rätt, vilket jag också manipulerat i min bild (obs. ljuskällan). Även om jag personligen inte tror på just denna konspirationsteori, finns det flera exempel på teorier som faktisk visat sig ha varit sanna—såsom att hela vår kommunikation och alla våra plattformskonton var övervakade, vilket uppdagades 2013. Huruvida det amerikanska presidentvalet 2016 eller Brexit visar sig ha varit socialt manipulerade (med hjälp av AI) utreds ännu.

Artificiell intelligens driver Kinas kommande sociala kreditvärdessystem, som bland annat spårar nättrafik, telefoner och till och med deras 1.4 miljarder invånare fysiskt med hjälp av kameror och ansiktsigenkänningsalgoritmer. Fördefinierade ingångsparametrar instruerar systemet att övervaka hur personer beter sig, när de går mot rött eller spelar för mycket datorspel, vilket är exempel på vad som kommer påverka deras kredit negativt. Jag valde en röd flagga att symbolisera en varningsflagga i detta fotografi. Utvecklingen går väldigt fort inom den generella artificiella intelligensen (en AI som rekursivt förbättrar sig själv) och vi står inför en situation liknande den kärnvapenkapprustning som pågick under Kalla Kriget, vilket också har starka kopplingar till stormaktstävlingen till månen (och mitt foto).

Tillbaka till Bloggen